Navigate to the AFAS KnowledgeBase Back to searchresults

Other articles

Did this answer your question?

Thanks for your feedback!

Yes No
Nieuwe omgeving, testomgeving, demo-omgeving, template-omgeving of backup terugzetten PROFIT 10

Nieuwe omgeving, testomgeving, demo-omgeving, template-omgeving of backup terugzetten

Je kunt zelf omgevingen kopiëren, een testomgeving aanmaken, een template omgeving aanmaken, etc.

Als je de nieuwe omgeving wilt gebruiken als testomgeving, kun je dit tijdens het uitvoeren van de wizard aangeven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een aanpassing in de inrichting testen, zoals een nieuwe factuurlay-out. AFAS maakt geen backups van testomgevingen, wel van productieomgevingen.

Een gebruiker met een meewerklicentie kan een eigen omgeving terugzetten bij de klant op basis van het deelnemersnummer van de klant.

Aandachtspunten:

 • Je kunt geen aanvraag doen op de dag dat je overstap op een nieuwe Profit-versie, bijvoorbeeld van Profit 8 naar Profit 9. De enige uitzondering is optie 12, deze is dan wel beschikbaar.
 • Een nieuwe Test- of Demo-omgeving krijgt een omgevingsnaam die begint met de letter T, bijvoorbeeld T12345AB. Een nieuwe accept-omgeving begint met de letter A. Van deze omgevingen worden 's nachts geen backups gemaakt.
 • Bij het maken van een kopie-omgeving wordt een bestaande omgeving nooit overschreven, tenzij je de optie Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving hebt gekozen.

Inhoud

Alle mogelijkheden
 1. Open de omgeving waarvan je een kopie wilt laten maken.
 2. Ga naar: Algemeen / Omgeving / Beheer / Kopiëren.
 3. Klik op: Nieuwe aanvraag of Nieuwe supportback-up (als de actie niet zichtbaar is, moet je deze nog autoriseren).
 4. Maak een keuze, zie de toelichting in de tabel. Afhankelijk van je keuze moet je misschien aanvullende gegevens opgeven.

  Sommige keuzen zijn alleen beschikbaar in Profit SE, niet in Profit Small Business of Accountancy Lite.

  Keuzen die niet toegestaan zijn, worden niet getoond. Als je bijvoorbeeld op een Test- of Accept-silo werkt, dan zijn de acties Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving zonder dossierbijlagen en Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving met dossierbijlagen niet beschikbaar.

 5. Vul de letters van de nieuwe omgeving en de naam in.

  Als je de letters niet invult of je gebruikt een lettercombinatie die niet mogelijk is, dan wordt de eerstvolgende vrije lettercombinatie gebruikt.

  De nieuwe naam wordt getoond, waarbij rekening wordt gehouden met het type omgeving: live-omgeving (O12345AZ), testomgeving (T12345AZ) of acceptomgeving (A12345AZ).

 6. Klik op: Voltooien.
 7. Bij Status en Toelichting kun je de voortgang volgen. Hiervoor moet je de weergave wel opnieuw openen, het verversen met de weergave werkt niet.

  Let op:

  De acties 07, 08 en 12 worden direct gestart en uitgevoerd zodra dit mogelijk is. De overige acties worden 's nachts uitgevoerd en de omgeving is de volgende dag beschikbaar. Doordat acties 's nachts worden uitgevoerd, heeft dit overdag geen impact op je omgeving. Bij elke actie worden ook de door de klant toegevoegde rapporten, analyses en documenten gekopieerd naar de nieuwe omgeving.

  Code

  Keuze

  Toelichting

  01

  Omgeving kopiëren als nieuwe testomgeving

  Je maakt een kopie van je huidige omgeving voor testdoeleinden. De nieuwe omgeving is een omgeving zonder bijlagen bij dossieritems.

  02

  Omgeving kopiëren voor Accept 

  (alleen beschikbaar voor klanten met een Accept-licentie)

  Je maakt een kopie van je huidige omgeving voor testdoeleinden. De nieuwe omgeving is een omgeving zonder bijlagen bij dossieritems.

   

  Om gebruikers toegang te geven tot een bestaande accept-omgeving, vink je het veld Accept-gebruiker aan in de eigenschappen van de gebruiker. Als je dit doet in een live-omgeving, zal dit niet doorwerken in bestaande Accept-omgevingen, alleen in nieuwe acceptomgevingen.

  03

  Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving zonder dossierbijlagen

  Je maakt een kopie van je huidige omgeving voor productie. De nieuwe omgeving is een omgeving zonder bijlagen bij dossieritems.

  04

  Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving met dossierbijlagen

  Je maakt een volledige kopie van je huidige omgeving gebaseerd op de laatste backup van de omgeving.

  05

  Nieuwe template-omgeving maken

  Je vraagt een omgeving aan op basis van de meest recente template die door AFAS wordt geleverd. Je kunt een keuze maken uit templates die je volgens jouw licentie kunt aanvragen.

  06

  Nieuwe demo-omgeving maken

  Je vraagt een demo-omgeving aan op basis van de meest recente demo omgeving die door AFAS wordt uitgeleverd. Je kunt een keuze maken uit de demo’s die je volgens jouw licentie kunt aanvragen.

  Door het terugzetten van een demo-omgeving ontstaan er gebruikers die meetellen voor je licentie.

  • Blokkeer deze gebruikers eventueel via Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  • Als je bijvoorbeeld de gebruiker Demo wilt gebruiken, moet je deze eerst hernoemen naar 12345.Demo (vervang 12345 door je deelnemernummer).
  • Als je over bent het nieuwe inloggen, moet je vervolgens ook een e-mailadres invullen bij de gebruiker.

  Een nieuwe demo-omgeving wordt standaard teruggezet als Testomgeving. De naam van de omgeving begint met de letter T.

  Voor Accept-gebruikers geldt een uitzondering. Een nieuwe demo-omgeving wordt teruggezet als accept-omgeving, de naam van de omgeving begint met de letter A.

  07

  Reservekopie terugzetten als nieuwe omgeving

  Let op: Actie wordt direct gestart.

  Je zet een eerdere backup terug van jouw omgeving terug als een nieuwe omgeving (Maximaal 30 dagen terug). AFAS maakt elke nacht na middernacht een reservekopie van jouw omgeving.

  Mocht je dus in de ochtend een fout gemaakt hebben, en je wilt terug naar de versie zoals deze was na middernacht, vul dan de datum van vandaag in.

  Na het terugzetten moet je de volgende instellingen herstellen:

  • Leg de e-mailnstellingen van de omgeving opnieuw vast.
  • Deblokkeer de communicatieprofielen
  • Deblokkeer de app connectoren
  • Deel opnieuw tokens uit bij app connectoren.

  08

  Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving

  Let op: Actie wordt direct gestart.

  Je huidige omgeving wordt verwijderd en de backup wordt teruggezet onder de naam van de huidige omgeving. Als je deze actie kiest, kan AFAS contact met je opnemen, omdat je je werk sinds de laatste backup kwijtraakt.

  Let op:

  • Door deze keuze kun je gedurende een aantal uren - afhankelijk van de omvang van de reservekopie - niet werken in de omgeving.
  • Door deze keuze wordt je huidige omgeving verwijderd. Alle mutaties - van welke soort dan ook - die je sinds de datum/tijd van de reservekopie hebt doorgevoerd, gaan verloren.

   Na het terugzetten moet je de volgende instellingen herstellen:

  • Leg de e-mailnstellingen van de omgeving opnieuw vast.
  • Deblokkeer de communicatieprofielen
  • Deblokkeer de app connectoren
  • Deel opnieuw tokens uit bij app connectoren.

  09

  AFAS Support backup maken

  Als door onze Afdeling Support om een Support-backup wordt gevraagd, krijg je via het incident van ons een pincode om deze aanvraag te kunnen voltooien.

  10

  Quality Center backup maken

  Als door Quality Center om een backup word gevraagd krijg je via de aanvraag van ons een pincode om de aanvraag te kunnen voltooien.

  11

  Downloadlink aanvraag verwerken

  Als je offline wilt gaan werken óf een kopie nodig hebt voor archivering kun je bij ons een downloadlink aanvragen. Stuur dan eerst een incident in, je krijgt dan van ons een pincode om de aanvraag te kunnen voltooien.

  Nadat je de pincode in Profit hebt ingevuld wordt er een kopie van de database gemaakt. Zodra deze kopie gereed is, ontvang je op hetzelfde e-mailadres een e-mail met daarin een link naar de AFAS Klantportal. Hier kun je de backup vervolgens downloaden.

  Let op: De link is maximaal 5 dagen beschikbaar. Na een geslaagde download wordt deze ongeldig gemaakt en kun je deze link niet opnieuw gebruiken.

  12

  Omgeving nu kopiëren als testomgeving zonder dossierbijlagen

  Let op: Actie wordt direct gestart.

  Er wordt live een kopie gemaakt van jouw omgeving. Dit wordt altijd een testomgeving zonder dossierbijlagen. Bij een live kopie kun je vertraging ervaren in jouw omgeving. Omdat dit een testomgeving is, worden hiervan geen backups gemaakt.

  Let op: Als er wordt doorgewerkt in de omgeving, dan kan het maken van de backup mislukken. We raden aan om het maken van de backup altijd uit te voeren als er geen gebruikers actief zijn in de omgeving.

Testomgeving maken

Je kunt je live-omgeving kopiëren als testomgeving, of je kunt een testomgeving kopiëren als testomgeving. In beide situaties is het van belang of er al een testomgeving is. In het schema zie je de mogelijkheden.

Indien nodig verwijder je eerst een bestaande testomgeving via Algemeen / Omgeving / Beheer / Verwijderen.

Er is onderscheid tussen Profit 8 en 9.

Omgeving kopiëren (vanaf Profit 9):

New_Beschikbaar vanaf Profit Update

 

In dit artikel is nieuwe gave functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 9.

Bij het kopiëren kunnen meerdere acties tegelijk lopen. Alleen als de actie Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving wordt uitgevoerd, kan bij een nieuwe actie de melding komen dat je moet wachten tot het proces voltooid is.

Na het kopiëren krijg je een bevestiging via e-mail, als je e-mailadres bekend is in Profit.

 1. Open de omgeving waarvan je een testomgeving wilt laten maken.
 2. Ga naar: Algemeen / Omgeving / Beheer / Kopiëren.
 3. Klik op: Nieuwe aanvraag (als de actie niet zichtbaar is, moet je deze nog autoriseren).
 4. Gebruik één van deze keuzen:
  • 01: Omgeving kopiëren als nieuwe testomgeving
  • 12: Omgeving nu kopiëren als testomgeving zonder dossierbijlagen
 5. Vul de letters van de nieuwe omgeving en de naam in.

  De nieuwe naam wordt getoond, bij een testomgeving begint de naam altijd met de letter T (bijvoorbeeld).

  Het aanpassen van naam of omschrijving is niet mogelijk bij de volgende acties:

  • 08 - Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving
  • 09 - AFAS Support backup maken
  • 10 - Quality Center backup maken
  • 11 - Downloadlink aanvraag verwerken
 6. Klik op: Voltooien.

  Je kunt lopende acties via de weergave annuleren met de actie Annuleren (vergeet niet deze te autoriseren).

Na het aanmaken van een omgeving:

 1. Als je over bent op het nieuwe inloggen, open je de omgeving via de AFAS Online Portal.
 2. Voer indien nodig de volgende acties uit:
  • InSite opnieuw koppelen aan een testsite.
  • Tokens uitdelen voor connectoren.
  • PCC opnieuw koppelen.
Omgeving terugzetten onder ander deelnemernummer

Je kunt je omgeving terugzetten onder een ander deelnemernummer. Dit is bijvoorbeeld een handige optie voor accountants om een omgeving terug te zetten bij een klant.

Let op:

Je moet rechten hebben als meewerkgebruiker op de licentie (het deelnemernummer) van de klant. Als je te weinig rechten hebt, ontvang je na het afronden van de wizard een melding dat de actie niet kan worden uitgevoerd.

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je zelf over bent op het nieuwe inloggen en ook de klant over is op het nieuwe inloggen.

Omgeving terugzetten onder ander deelnemernummer:

 1. Open de omgeving die je wilt terugzetten bij de klant.
 2. Ga naar: Algemeen / Omgeving / Beheer / Kopiëren.
 3. Klik op: Nieuwe aanvraag (als de actie niet zichtbaar is, moet je deze nog autoriseren).
 4. Gebruik één van deze keuzen:
  • 03: Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving zonder dossierbijlagen
  • 04: Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving met dossierbijlagen
 5. Vul het deelnemernummer van de klant in.
 6. Vul de letters van de nieuwe omgeving en de naam in.

  De nieuwe naam wordt getoond.

 7. Klik op: Voltooien.

Je kunt lopende acties via de weergave annuleren met de actie Annuleren (vergeet niet deze te autoriseren).

Test- of acceptomgeving maken (alleen bij Accept-licentie)

Je kunt je live-omgeving kopiëren als test- of acceptomgeving. Ook vanuit een test- of acceptomgeving heb je mogelijkheden, zie het onderstaande schema.

Direct naar

 1. Omgevingen beheren (AFAS Online)
 2. Omgeving kopiëren
 3. Reservekopie voor AFAS Support
 4. Omgeving verwijderen
 5. Verwijderde omgeving terugzetten
 6. Omgeving overzetten naar ander deelnemersnummer